Skip to content

Novim projektom UCG testira se model dualnog obrazovanja

Na četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore biće razvijen i implementiran generički model dualnog obrazovanja kao pilot test u okviru Erasmus+ projekta “Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u crnogorskom visokom obrazovanju – DUALMON”.

Rukovodilac projekta prof. dr Boban Melović navodi da će se kroz razvoj ovog generičkog modela i iniciranje izmjena zakonskog okvira za uvođenje dualnog obrazovanja podržati različite potrebe i interesi studenata. Na prvom mjestu to će biti poboljšanje njihovih kompetencija i mogućnosti za zapošljavanje, a potom i povećanje motivacije studenta da studiraju stičući istovremeno praktična znanja i vještine, kao i pristupačnost obrazovanju studentima iz porodica s nižim primanjima, dok će nakon realizacije projekta, Univerzitet Crne Gore moći dati preporuke za primjenu dualnog obrazovanja kod svih visokoškolskih ustanova u zemlji.
„U okviru ovog projekta definisaće se posebne potrebe kompanija u različitim privrednim sektorima i pronaći one koje su spremne učestvovati u pilot realizaciji dualnog visokog obrazovanja tokom projekta, ali i u budućem periodu. Razviće se generički model dualnog visokog obrazovanja kako bi se podržale različite potrebe i interesi kako poslodavaca, tako i visokoškolskih ustanova i studenata u različitim poslovnim sektorima“, objasnio je profesor Melović.
Ekonomski fakultet UCG zadužen je za realizaciju projekta u Crnoj Gori, a pored njega su uključeni i Elektrotehnički, Pomorski i Fakultet za turizam i hotelijerstvo.
Medijske objave: